Ha presentat també altres propostes de modificació de les ordenances fiscals. L’Entesa totalment contrària a la nova taxa sobre casaments
L’Entesa per Sabadell va trametre divendres al govern municipal les seves propostes per les Ordenances fiscals de 2014, amb la voluntat de millorar l’equitat, bonificar les persones en atur i fomentar millors hàbits de consum.
Sobre l’IBI i les persones aturades
Tenint en compte que la ciutat frega el 20% de persones en situació d’atur, molts dels quals no reben cap prestació, així com l’increment abusiu de l’IBI en els darrers dos anys, proposem aplicar la bonificació total de l’IBI de la residència habitual a les persones que acreditin que es troben en situació d’atur de llarga durada i que no perceben cap prestació.
Proposem una nova taxa per gravar l’ús inadequat dels habitatges
L’Entesa defensa des de fa molts anys la implantació d’una taxa sobre els habitatges desocupats que, malauradament, de moment no és aplicable pel fet que no està desenvolupat el Reglament que ha de definir què és un habitatge buit. En absència d’aquest reglament, considerem imprescindible buscar altres fórmules per promoure la reducció del parc d’habitatges buits, de manera que proposem la implantació de la taxa per a la tramitació d’expedients per la desocupació permanent i injustificada d’un habitatge o d’un edifici d’habitatges.
Sobre la taxa per celebració de casaments
L’Entesa per Sabadell proposa no incorporar la nova taxa 3.15 (taxa per la celebració de casaments civils a la corporació), pel fet que és un servei més de la ciutat que, com molts altres, ja han d’estar inclosos en l’activitat ordinària que es finança amb els impostos ordinaris. Es tracta d’un servei molt específic, que un mateix ciutadà o ciutadana normalment només demanda un o dos cops a la vida i que és perfectament assumible sens cobrar una taxa específica, perquè, d’altra banda, suposa una despesa menor per al consistori. Gravar un acte civil que la ciutadania tria celebrar en la casa del poble és obrir la porta al cobrament per l’atenció ciutadana bàsica o els serveis socials i considerem que és un greu error en la concepció de l’administració que ha d’estar al servei de la ciutadania.
D’altra banda, considerem absolutament ridícul que es pretengui calcular la taxa a partir de l’ocupació privativa de l’espai de l’Ajuntament.
En cas que aquesta taxa tirés endavant, amb la nostra absoluta oposició, considerem que caldria estar bonificada al 100% per als contraents empadronats a Sabadell.
Altres propostes Sobre el fraccionament de l’IBI i la taxa de residus
Sobre el fraccionament de l’IBI i la Taxa de residus: proposem que es calendaritzin els diferents rebuts per tal que no coincideixin en una mateixa mensualitat.
Sobre l’IBI i l’estalvi d’aigua: l’Entesa proposa que s’apliqui una bonificació del 30% de l’IBI a les llars que disposin de sistemes de recuperació d’aigua de pluja.
Sobre l’IBI i dels comerços i PIMEs: l’Entesa proposa que s’apliqui una bonificació del 30% de l’IBI als comerços i PIME’s que disposin de calderes de biomassa o d’un sistema de calefacció i refrigeració amb un percentatge del 40% de fracció solar.
Sobre l’IBI i la reducció de residus: proposem que s’estudiï un calendari de reducció progressiva de la taxa 3.6 (per a la prestació dels serveis de prevenció i gestió dels residus municipals i assimilats), a mida que s’apliqui el Pla de reducció de Residus municipal, que venim reclamant des de fa anys.
Sobre l’IBI i la comercialització d’envasos: proposem una bonificació d’un 30% de l’IBI als establiments comercials que comercialitzin productes (llet, aigua i vi) amb envasos de vidre retornables o a dojo.
Sobre la taxa d’ús d’equipaments culturals, cívics i educatius, proposem que els conceptes de serveis generals i serveis tècnics dels centres cívics i Espai Polivalent del Parc del Nord no s’incrementin per sobre de l’1%, com la resta de conceptes (amb la proposta del govern s’incrementarien un 10%).