La greu situació de crisi econòmica i l’augment de l’atur ha portat a què moltes famílies hagin arribat a una situació límit i no puguin afrontar el pagament de les seves quotes hipotecàries i acaben sent víctimes de les execucions hipotecàries.
El Consell General del Poder Judicial ha informat que a l’estat espanyol s’hauran realitzat prop de 300.000 execucions hipotecàries entre els anys 2007 i 2010, i les previsions pel 2012 estimen que la xifra arribi a 500.000.
Es tracta d’una realitat molt dura, ja que moltes persones veuen com, a més de la pèrdua dels seus habitatges a mans de caixes i bancs, encara han de mantenir l’obligació de pagar la part del deute que la venda o la subhasta de casa seva no ha aconseguit cobrir.
En aquesta situació milers de famílies s’enfronten a una condemna financera de per vida que els empeny a l’exclusió social i l’economia submergida. Els ajuntaments en resulten també perjudicats: es vulneren els drets fonamentals dels seus ciutadans i ciutadanes i han d’afrontar totes les peticions d’ajuda de les famílies empobrides.
La legislació espanyola permet que quan la subhasta queda deserta les entitats financeres s’adjudiquin els habitatges pel 50% del valor de la taxació. Aquest fet no es dóna a les legislacions d’altres països, ja que tenen regulat la dació en pagament que consisteix que en el cas de no poder pagar les quotes hipotecàries, l’habitatge passa a mans de l’entitat creditora i el deute queda liquidat.
L’Entesa per Sabadell defensa el dret a l’habitatge com a dret fonamental de les persones que és. Per aquest motiu proposa al Ple municipal del proper 1 de febrer una moció amb els acords següents:
1. Sol·licitar al govern de l’estat espanyol la modificació de la regulació hipotecària per tal d’incorporar la figura de la dació en pagament en els casos de residència habitual.
2. Instar el govern de l’estat a aplicar mesures per paralitzar els desnonaments en els casos de persones en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària, mentre es tramita la modificació de la regulació hipotecària.
3. Estudiar en el si del Consell Assessor de l’Habitatge de Sabadell possibles mesures a nivell municipal que evitin els desnonaments per motius econòmics i en els casos que no sigui possible, poder garantir el reallotjament digne de les famílies afectades.
4. Traslladar aquests acords al Consell de Ministres, al Ministeri d’Economia i al Ministeri de Justícia, així com als grups parlamentaris del Congrés i el Senat, al Parlament de Catalunya, a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i a la Federació d’Associacions de veïns de Sabadell.