Museu del Gas, una compra irresponsable

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

El passat 29 de juliol, a les portes de les vacances, el govern municipal del PSC i Junts va convocar un Ple extraordinari amb un únic punt de l’ordre del dia: l’adquisició directa a Naturgy (Gas Natural SA) de l’edifici del Museu del Gas, per un import de 3.185.570,27 €. L’aprovació de la proposta, únicament amb els vots del PSC i de Junts i els vots en contra de la resta de grups municipals, va ser una mostra de les sospites que hi ha darrera l’adquisició d’aquest immoble.

La data escollida testimonia l’actitud mesquina del govern per tal que la compra passés desapercebuda després d’una pujada injusta i injustificada dels impostos municipals amb la nova taxa de residus. Una actitud unida a la manca de transparència i la vulneració del dret a la informació dels càrrecs electes, tal i com va denunciar la Crida que, després de 7 mesos de sol·licitar per escrit la consulta de l’expedient de compra, encara no ha tingut resposta per part del govern per a consultar-lo.

Finalment, segons la premsa, donat que la informació als grups municipals ha estat nul·la, sembla que el govern ha executat la compravenda de l’edifici a Naturgy SA (Gas Natural) i ha realitzat el primer pagament amb un import d’ 1.592.785,14 €. Una absoluta irresponsabilitat.

Què amaguen PSC i Junts darrera tanta opacitat? Amaguen la seva connivència i responsabilitat amb el frau comés per Gas Natural en què ha resultat ser el Museu del Gas. Aquest museu va ser l’esquer per desviar l’atenció de l’operació urbanística especulativa plasmada en el conveni signat l’any 2006, entre Manuel Bustos (PSC) i Salvador Gabarró (Gas Natural) en base el qual l’Ajuntament requalificava els 12.195 m2 dels terrenys de l’antiga fàbrica del gas del carrer de Buxeda i Gas Natural, en “compensació” als importants guanys que obtenia, transformava l’edifici de l’Energia de la Plaça del Gas per ubicar-hi el Museu del Gas i la seva seu social.

Amb aquesta operació Gas Natural passava de tenir uns terrenys destinats a instal·lacions industrials i magatzems, a estar qualificats de sòl residencial que li permeten edificar 12.500 m2 de sostre -uns 160 habitatges-. Així multiplicava per 10 el valor dels terrenys i obtenia una important revalorització del seu patrimoni. Una vegada va tenir aprovada la requalificació urbanística i garantit el pastís especulatiu, Gas Natural va tancar el Museu del Gas de manera unilateral, incomplint de totes-totes el conveni, i va desaparèixer de la ciutat.

El govern PSC-Junts també intenta amagar el seu nul interès per defensar els interessos de la ciutat i, per contra, no tenen cap inconvenient en defensar els interessos especulatius de la multinacional gasística. Enlloc d’exigir a Gas Natural el compliment del conveni i la reobertura del Museu del Gas, el govern municipal la premia amb 3.185.570 d’euros dels nostres impostos, tot i haver-la beneficiat ja amb sucoses plusvàlues, valorades en uns 10 milions d’euros, amb la requalificació dels terrenys del carrer Buxeda. Potser algun dia sabrem què hi ha darrera de tanta generositat del PSC i de Junts amb un oligopoli que té uns beneficis anuals multimilionaris.

Davant d’aquest despropòsit i amb la finalitat de defensar els interessos de la ciutat davant la compra d’un immoble objecte de frau, la Crida per Sabadell va actuar en conseqüència i va interposar un recurs contenciós administratiu per incompliment del conveni, el tancament unilateral i sense cap tràmit que ho justifiqués del Museu del Gas i per un enriquiment injust de Gas Natural a costa d’alterar l’urbanisme de la ciutat, entre altres motius. Un contenció administratiu admès a tràmit pel Jutjat del Contenciós administratiu nº5 de Barcelona i que segueix el seu corresponent curs.

El govern PSC-Junts, tot i ser plenament conscient de la interposició d’aquest recurs contenciós, al ser part demandada, va portar al Ple la proposta de compra del Museu del gas i en va forçar la votació obviant les peticions de retirada de la proposa. Posteriorment n’ha materialitzat la compra.

Tot una irresponsabilitat política amb possibles conseqüències penals pels responsables polítics i tècnics. Confiem que la Justícia actuï en la defensa de l’interès públic que PSC i Junts han menystingut per interessos desconeguts.