L’Entesa considera que el document presentat pel govern és decebedor i queda molt lluny de les expectatives generades per l’alcalde
L’Entesa per Sabadell considera que el document presentat pel govern del PSC sobre polítiques d’habitatge és un text de mesures continuistes, sense cap plantejament estratègic, que no està a l’alçada de les expectatives generades per l’alcalde en el seu discurs d’investidura, que situava l’habitatge com un dels objectius prioritaris del nou govern, concretat en la creació d’una nova Regidoria d’Habitatge. La realitat, però és que aquesta regidoria no disposa d’una estructura pròpia ni dels recursos personals necessaris per afrontar un canvi i un impuls creïble de les polítiques municipals d’habitatge.
L’Entesa ha presentat tot un seguit de consideracions partint del convenciment de què l’administració ha d’assumir un paper actiu per garantir el dret a l’habitatge i l’Ajuntament ha d’adoptar mesures que facin front a les problemàtiques i a les necessitats en relació l’habitatge, així com que s’hi destinin els recursos necessaris.
En aquest sentit, considerem que en aquests moments, a un any vista de la finalització del pla aprovat l’any 2008, el que procediria és la redacció d’un nou Pla local d’Habitatge 2014-2020, adaptat al context actual i futur.
No obstant això, l’Entesa ha fet comentaris i propostes de millora a 20 de les 32 mesures del document l’ànim de què s’afinin i es concretin les mesures, a banda de fer noves propostes, com ara:
· Destinar al Fons d’Emergència Social habitatges públics buits existents, de propietat municipal, com els de la Caserna de la Guàrdia Civil i els del carrer de Campoamor, els quals aportarien uns 50 habitatges un cop rehabilitats.
· Mesures concretes per obligar a les entitats bancàries perquè paguin les quotes de les despeses comunitàries en aquells immobles que són propietàries d’habitatges buits.
· Una actitud proactiva enfront els desnonaments (suport explícit a la PAHC, implicació directa en els casos de desnonament, no intervenció de la Policia municipal en els desnonaments, no col·laborar amb les entitats bancàries que portin a terme desnonaments,…). Algunes d’aquestes propostes ja han estat aprovades a través de mocions al ple i en canvi els compromisos no es reflecteixen en el document de polítiques d’habitatge.
· Incloure una comparativa dels pressupostos de cada mesura en relació el què s’ha aplicat en els dos anys anteriors.
· Promoure nous mecanismes per incentivar el lloguer, com ara la Masoveria urbana, és a dir, la cessió temporal d’habitatges a canvi de què el llogater condicioni l’immoble, o el suport a lloguers tous a través de cooperatives.
· Una proposta d’equipament per acollir i atendre les persones Sense Sostre.
· Voluntat d’impulsar la rehabilitació d’habitatges.
· Cens d’habitatges buits, com a punt de partida per aplicar polítiques de dinamització d’aquest parc d’habitatges.
· Programa per abordar el problema creixent de l’infrahabitatge, que hauria d’incloure un cens d’infrahabitatge i d’habitatges sobreocupats.