L’Entesa per Sabadell reprova l’actitud del govern municipal en relació a les obres del Centre Cívic de Torre-romeu

120608 GM 1

Demana que s’emprenguin accions legals contra l’empresa adjudicatària

El ple municipal del mes de juny va aprovar la tercera pròrroga de les obres de construcció del Centre cívic de Torre-romeu, marcades des dels seus inicis per una adjudicació polèmica.

120608 GM 1L’Entesa per Sabadell considera que totes aquestes pròrrogues i l’augment del preu del contracte s’haurien pogut evitar si el govern municipal hagués tingut en compte els advertiments que l’Entesa ja va fer en el seu moment sobre la baixa temerària a l’hora d’adjudicar l’obra i les especials característiques del terreny on s’està edificant el centre cívic. En aquest sentit, considerem que s’han d’emprendre accions legals per aplicar les penalitzacions per incompliment del contracte, perquè el retard no es pot atribuir en cap cas a causes imprevistes.

Malgrat les obres van ser licitades per 6.348.278 € i per un termini de 12 mesos, van ser adjudicades a Vias y Construcciones S.A. que va oferir una baixa del 34% del projecte i es va comprometre a realitzar les obres en només 10 mesos per un import de 4.830.405 €. Una baixa proposada a partir de la manca de rigor de l’empresa i acceptada amb tota irresponsabilitat per part del govern municipal.

L’Entesa per Sabadell va votar en contra d’aquesta adjudicació en el ple d’abril de 2010 per considerar-la una baixa temerària i ja va advertir de la dificultat de l’obra en un terreny de gran complexitat, en tractar-se d’una antiga torrentera. En aquest sentit, vam advertir del risc de rebaixar tant significativament el pressupost d’execució i de l’alta probabilitat de què augmentessin els costos.

Efectivament, en data 29 d’abril de 2011, quan l’obra ja hauria hagut d’estar acabada, el govern municipal va concedir una primera pròrroga i el 30 de setembre la segona pròrroga, que va comportar una modificació del contracte amb un increment de 786.190 €. Finalment, el govern va portar al Ple de juny la tercera pròrroga del termini de finalització de l’obra fins el 30 de novembre de 2012.

L’Entesa reprova l’actitud d’absoluta tolerància del govern municipal envers l’empresa concessionària, tant per no exigir rigor en les ofertes, com en el compliment dels terminis d’execució i en el sobrecost de l’obra respecte el preu d’adjudicació. Una actitud del tot negativa del govern que, com sempre, acaba pagant la ciutat.