No comparteix el model que el PSC ha implantat i qüestiona la mala gestió que el govern fa d’aquest col·lectiu
Amb motiu d’unes declaracions en roda de premsa el Tinent d’alcalde responsable de la Policia municipal, el senyor Joan Manau, ha posat de manifest quin és el veritable model policial que el PSC implanta a la ciutat.
El Sr. Joan Manau ha declarat que la policia de barri, la policia de proximitat, no és viable perquè caldria un nombre molt elevat de guàrdies municipals, per damunt del doble dels actuals efectius. Unes afirmacions fetes sense fonament perquè no indiquen quin nombre d’efectius té la Policia Municipal i a quin tipus d’activitat es dediquen.
Actualment la plantilla de la policia municipal és de 240 efectius.
D’aquests, però, 20 estan destinats a serveis administratius interns; 5 a escortes de l’alcalde i del tinent d’alcalde; 31 agents a la URP (Unitat de Reforç Policial). Aquestes dedicacions comporten que més de 50 agents no estan destinats a fer tasca de carrer.
Per tant, el problema no és únicament el nombre d’efectius sinó a què es destinen aquests efectius. És una qüestió de model policial. De fet el PSC ha renunciat al model de policia de proximitat i en el seu programa electoral queda palès que no té un model policial definit.
El PSC ha implantat un model de policia municipal que es basa en tenir poca presència als carrers i actuar reactivament, amb dispositius especials únicament quan sorgeixen conflictes. Un model que no respon a les necessitats de la ciutat i ha generat un distanciament entre el cos policial i la ciutadania. Un model que entén com a proximitat ubicar, de tant en tant, alguns cotxes policials en alguna cruïlla de carrer per aparentar presència policial.
L’Entesa per Sabadell considera que les demandes de més seguretat per part de la ciutadania i les entitats s’han d’atendre des d’un model de policia de proximitat, des d’una visió integral de policia comunitària, que busqui la cohesió social, que es basi en conèixer de prop les característiques i les necessitats de cada barri i estar en contacte permanent amb la ciutadania i el seu teixit associatiu i comercial. La policia municipal ha de ser un servei a la població, en la defensa de les llibertats individuals i l’interès col·lectiu.
Per tant la policia de proximitat és una concepció policial i no depèn tant del nombre concret d’efectius, com de la voluntat política d’aplicar-la o no.
Des de l’Entesa per Sabadell defensem aquest model de proximitat i que no es faci recaure sobre la policia municipal tota la resolució dels conflictes derivats de la manca de política a favor de la cohesió social i la convivència.
En aquest sentit proposem una vegada més:
Desplegament de la policia comunitària, com a cos proper i amb presència a la ciutat, coneixedor de les diferents realitats i necessitats del territori.
Dissolució de la Unitat de Reforç Policial (URP), una unitat d’actuació reactiva, d’aparença militaritzada que no transmet cap mena de confiança a la ciutadania i que s’allunya diametralment del model de policia de proximitat, a més de costar més diners.