Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 4 d'octubre de 2011
En els darrers 30 anys, Sabadell ha anat millorant a poc a poc l’atenció sanitària i s’ha anat completant la xarxa de Centres d’Assistència Primària –els CAP–, uns serveis bàsics, arrelats al territori.
Tot i així, aquest ha estat un camí lent i manquen encara equipaments imprescindibles per homogeneïtzar l’estàndard de la qualitat a la sanitat pública en una de les zones sanitàries de Catalunya amb més dèficits. En aquest sentit, les demandes de les entitats veïnals i de les plataformes de suport a la sanitat pública, van forçar l’any 2005 a la consellera Marina Geli a anunciar el Pla de Xoc 2005-2006, un compromís de millora i construcció de nous equipaments d’atenció primària i centres hospitalaris.
Un compromís complert només parcialment, perquè a Sabadell encara no s’ha iniciat el CAP de Can Llong i el de Gràcia fa un any que està acabat amb les portes tancades. Perquè encara no s’ha iniciat la construcció del nou hospital Ernest Lluch, que ha de descongestionar l’Hospital de Sabadell.
Partíem, doncs, d’una situació que no era la desitjable, quan el 6 de juliol el Departament de Salut de la Generalitat va anunciar un seguit de mesures que han afectat 15 CAPs del Vallès Occidental Est, tant a Sabadell com a altres poblacions de la nostra zona sanitària.
Aquestes mesures són un atac a la sanitat pública i suposen una disminució de qualitat per a molts usuaris que, durant l’estiu, no han pogut rebre l’atenció del seu propi metge o infermera, dels professionals que coneixen cada cas. Per als usuaris que s’han hagut de desplaçar a altres barris o fins i tot a altres poblacions.
Però les mesures més greus no són el tancament de CAPs a l’estiu, sinó el desmantellament del sistema d’urgències nocturnes i de cap de setmana. Així, la major part de CAPs de Sabadell ja no obriran els dissabtes i només Sant Fèlix obrirà en horari nocturn. Els efectes més directes d’aquests canvis seran l’increment de la pressió a les urgències hospitalàries, després de molts anys de campanyes perquè els usuaris només anessin als hospitals en casos realment greus.
Tot plegat no és fruit només de la crisi, sinó d’un canvi de model, d’una política neoliberal que pretén limitar la despesa pública i afavorir els serveis d’iniciativa privada, una política amb la que des de l’Entesa per Sabadell serem totalment bel•ligerant.
Per això, hem defensat sempre els serveis públics i la sanitat pública i gratuïta amb tots els mitjans que tenim a l’abast: mocions, mobilitzacions, difusió… I, ara, a proposta de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, encapçalada per la FAV, hem assumit la defensa d’aquesta moció per manifestar una vegada més el nostre rebuig a les mesures que minvin la qualitat de la sanitat pública i instar el Govern de la Generalitat a suspendre les mesures restrictives i a restablir els serveis que s’han retallat.
I demanem als grups que no figuren entre els proposants que se sumin a aquestes demandes i es facin seva la moció en favor d’un compromís unànime d’aquest consistori a favor d’un sistema públic de salut equitatiu, universal i de qualitat.