Intervenció de Virginia Domínguez al Ple municipal del 7 d'abril de 2009
L’autisme és un trastorn generalitzat del desenvolupament que comporta el deteriorament de les relacions socials, problemes per processar la informació i un patró de conducta restringit i repetitiu. És un trastorn molt complex, encara molt desconegut per als professionals i pel conjunt de la societat.
Al Vallès Occidental hi viuen 49 persones adultes i 103 menors de 18 anys diagnosticades, que requereixen una atenció continuada i molt especialitzada, però els recursos públics per atendre aquest col·lectiu són molt escassos, especialment si tenim en compte que en els darrers anys s’ha produït un increment de casos.
És evident que cal actuar en aquest sentit, com ha reconegut recentment el Parlament de Catalunya que ha aprovat una resolució per instar el Govern de la Generalitat a posar en funcionament un grup de treball sobre autisme, per tal d’elaborar un protocol per millorar la detecció precoç, el tractament especialitzat, el model organitzatiu assistencial, etc.
Per la seva part l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) contempla en la seva programació de recursos l’ampliació dels serveis adreçats a persones autistes, d’acord amb la cartera de serveis derivada de la Llei 12/2007, de Serveis Socials, i de la Llei 39/2006, coneguda com la Llei de la Dependència.
És per aquests motius, que hem considerat oportú traslladar a aquest ple una moció per millorar els recursos per a les persones autistes i les seves famílies.
I com podem millorar la seva qualitat de vida?
La primera proposta que fem és buscar un espai per cedir-lo a la Generalitat per tal que puguin ubicar-hi un centre d’atenció a les persones autistes, que aculli places en la modalitat de residència i d’altres de centre de dia.
En segon lloc proposem dissenyar un paquet de mesures d’abast municipal, que incloguin com a mínim un programa de respir familiar i la formació de personal especialitzat de suport que pugui atendre les necessitats dels infants autistes en els menjadors escolars i en els casals d’estiu.
En tercer lloc, i a proposta del GM de CiU que ens ha plantejat una esmena, instem a la Generalitat a incloure en els curriculums dels cicles formatius relacionats potencialment amb l’atenció a aquest col·lectiu, com ara atenció sociosanitària, animació sociocultural, educació infantil, integració social, etc., els coneixements necessaris per atendre les persones autistes.
Per últim, el 4rt punt demana que es facin arribar aquests acords a les entitats que des de fa anys treballen per donar suport a les persones que pateixen autisme i a les seves famílies, l’Associació Els Xiprers i l’Associació Espiral.
Considerem que aquestes són propostes necessàries i realistes que poden contribuir a afavorir la igualtat d’oportunitats de les persones autistes i per tant demanem als altres grups municipals el seu suport.